Spaanders 1Spaanders 2Spaanders 3Spaanders 4Spaanders 5Spaanders 6Spaanders 7Spaanders 8

Naar het museum

reportages uit het veld

Ligfiets met houten handvaten

Op Tweede Paasdag regende en hagelde het. Maar wie kan zich dat nog herinneren? Ik wel, deze dag staat nog vers in mijn geheugen want ik ben door deze zondevloed naar landgoed Elswout gegaan, een hele onderneming met trein, bus en vooral veel lopend.
Op Elswout was een tentoonstelling van Houtrijk Nederland. Deze vereniging is een krachtenbundeling van bosbouwers, zagers en houtbewerkers. Zij streeft naar meer hoogwaardig gebruik van hout uit de regio, milieuvriendelijke duurzame afwerking en meer aandacht voor ambachtelijke producten.

Er was een grote verscheidenheid aan producten te zien: meubels, kinderspeelgoed, draaiwerk, muziekinstrumenten, kunstobjecten en sieraden. Opmerkelijk waren de sterrebeeld-harpen en superraar gevormde violen, die ik nog nooit eerder had gezien, en nu maar liefst door drie verschillende instrumentenmakers geshowd werden. En het allermooiste wat ik heb gezien was een Escher-puzzel die tussen een berg kinderspeelgoed lag en waarschijnlijk alleen kan worden opgelost door een hoogbegaafd kind. Erg verrassend waren de houten handvatten van een fietsstuur, waarschijnlijk van een bezoeker.
Het is zeker de moeite waard om naar zo 'n tentoonstelling te gaan, omdat het erg inspirerend is en het niveau hoog. Eens per jaar houdt de vereniging een grote tentoonstelling, en het hele jaar door staan haar leden ook op andere tentoonstellingen. Ze geeft ook lezingen en als je lid bent, krijg je de nieuwsbrief toegestuurd. Voor scholieren en studenten kost het lidmaatschap de helft van 60 gulden.

Vorig jaar heeft de vereniging aangeboden een eindexamenstudent van onze school te laten exposeren op de jaarlijkse tentoonstelling. Daar is door de school niet op gereageerd (zie ook Spaanders Vijf) . Mocht jij als (aanstaande) examenkandidaat je aangetrokken voelen tot dit idee, wend je dan tot de schoolleiding. Wie weet sta jij er volgend jaar.

Voor meer informatie:
Houtrijk Nederland
Koninginnelaan 3
6542 ZH Nijmegen

of bel Wouter van Dommelen: 0524-553996
of Otto Koedijk: 0575-564658

Stoelen in de Beurs van Berlage

Op dit moment is er in de Beurs van Berlage een tentoonstelling over stoelen. Hierbij moet vermeld worden dat het met name miniatuurstoelen betreft die zo natuurgetrouw mogelijk zijn nagemaakt. Tijdens het beklimmen van de Beurstoren maak je (opnieuw) kennis met stoelen van bekende en onbekende ontwerpers die overigens allemaal in het begeleidende boek '1000 chairs' staan (nu in de ramsj voor fl.39,90). De tocht voert uiteindelijk naar het hoogste punt van de Beurs waar je een fantastisch uitzicht hebt over Amsterdam.

Het gebouw is open van 10.00 tot 16.00 uur. De entree varieert van fl.6,- voor gewone mensen en fl.4,- voor studenten en Stadspassers tot niets voor Museumjaarkaarthouders (en wie is dat nog niet). De museumwinkel stelt eerlijk gezegd niet veel voor: je kan er wel een leuke sleutelhanger in de vorm van een Berlagebaksteen krijgen voor maar fl.2,50. Ondertussen kun je ook nog de Beurs zelf bewonderen en een blik werpen in de zaal waar vroeger de aandelenhandel plaatsvond.

De rust die nu in het gebouw heerst (het is nog niet ontdekt en dus niet druk), de unieke locatie en de vooroorlogse prijzen, maken een bezoek tot een must.

Welkom aan boord

Wie nog nooit een woonschip van binnen heeft gezien, kan een kijkje gaan nemen op de Hendrika Maria. Dit schip, type Hagenaar, is ingericht als model-woonschip en speciaal voor touristen en nieuwsgierigen in de Prinsengracht gelegd. Je komt binnen in de oude roef waar de schippersfamilie woonde toen het schip nog als vrachtschip diende.

Te zien is een echte bedstee, mooie houtkachels, een videofilm met oude beelden uit de haven en een diaserie met verschillende woonschepen: mooie, grote, gezonken, op de werf. Overal hangen foto's, en alles wat je in een huis mag verwachten is aanwezig. Denk dus niet dat het primitief toeven is op een woonschip: gas, water, elektra en telefoon komen linea recta van de wal. Al met al hebben ze erg hun best gedaan om de bezoeker een beeld te geven over het wonen op een drijfding - want is het nog wel een schip te noemen als het nauwelijks meer kan varen?

Als je geïnteresseerd bent, vraag dan ook naar de boordbibliotheek. Het boek met woonschepen van over de hele wereld laat zien dat het altijd gekker kan, en viezer, en dat wonen op water helemaal niet zo 'n Hollands verschijnsel is als de VVV wil doen geloven.

Waar water is, zijn woonschepen.

Woonbotenmuseum Amsterdam
Prinsengracht t/o 296 (bij het Johnny Jordaanplein)
open dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur
entree fl.3,75