4umi Martinus Nijhoff

Martinus Nijhoff

* Den Haag, 20 april 1894 - † Den Haag, 26 januari 1953
Nederlands dichter, grondlegger van het Modernisme.

De meest duidelijke bijdrage van Martinus Nijhoff aan ons erfgoed is zonder meer geweest zijn gave zich uit te drukken de taal van alledag zonder de diepere idee ook maar een moment uit het oog te verliezen. Het waren de verzen van Martinus Nijhoff waarop treinen en auto's de Nederlanse literatuur zijn binnengereden. Nijhoff is bovendien zeer belangrijk geweest als vertaler van drama en lyriek van met name William Shakespeare en T.S. Eliot. Sinds zijn dood wordt jaarlijks de Martinus Nijhoff-prijs toegekend voor vertalingen in en uit het Nederlands.

Uitgebreide biografieën zijn verschenen in het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde 1958 waarvan hij in de periode 1939-1941 voorzitter was, en in 1985 in het Biografisch Woordenboek van Nederland 2.

Belangrijkste werken

Martinus Nijhoff

- --oOo-- -
 Martinus Nijhoff Het lied der dwaze bijen Awater Het uur U De wandelaar Het licht Bruckner Herinnering Pierrot Het meisje De troubadour Con Sordino Zingende soldaten De verbrandende lampion Lili Green Mozart Fuguette Het souper Het tuinfeest De jongen Satyr en Christofoor De soldaat die Jezus kruisigde Florentijns jongensportret De danser De twee nablijvers Het veer De moeder de vrouw Het kind en ik Aan mijn kind III Ineengebroken IV Liedje Bij het graf van de Nederlandse onbekende soldaat Morgengebed Het schip Impasse Moeder Diepenbrock Haar laatste brief Adieu Holland Memlinc De vogels De wolken Het stenen kindje Het einde