4umi Jan Campert

Jan Remco Theodoor Campert

* Spijkenisse, 15 augustus 1902 - † Neuengamme, 12 januari 1943
Journalist, schrijver.
Jan Campert

Op vrijdagavond 10 mei 1940, de eerste avond van de oorlog, schetst Jan Campert de sfeer in zijn stad (zie ook de originele brief):

“Nooit was Amsterdam zoo mooi en zoo rustig als op deze eersten oorlogsavond. En zóó stil. Maar het was een stilte die van een onheilspellende geheimzinnigheid was vervuld. Want voor het eerst was Nederland's grootste stad verduisterd.”
handtekening

De vader van schrijver/dichter Remco Campert, reeds tijdens zijn leven een symbool van het verzet tegen de Duitsers vanwege zijn populaire verzetslied “Het lied der achttien doden”, kwam op 12 januari 1943 om het leven in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Hij was samen met de Bredase journalist M. Nijkamp in 1942 gearresteerd terwijl zij bij Baarle-Hertog een joodse man over de grens met België wilden helpen. In 2005 werd bekend dat hij wel eens door kampgenoten zou kunnen zijn omgebracht, hij zou niet al te edele motieven hebben en zelfs verraad plegen om in het gevlei bij de bezetter te komen. Meer hierover is op onder meer www.literatuurplein.nl/newsdetail.jsp?newsid=898 te lezen.

In 1947 richtte de gemeente Den Haag de Jan Campert-Stichting op als een eerbetoon aan alle verzetsschrijvers, die jaarlijks de Jan Campertprijs voor poëzie uitlooft. Zie jancampertstichting.nl voor meer details.

- --oOo-- -
 Jan Campert Kerend getij Intermezzo In memoriam J.H. Leopold Het lied der achttien doden De drie vluchtelingen Hollands lied Rebel In mineur Ik raak vervreemd van alles en van allen